Rosa bandet

Varje år diagnostiseras cirka 8000 svenska kvinnor med cancer. Siffran är givetvis betydligt högre om man istället tittar på kvinnor över hela världen. På 60-talet levde 50 procent av de insjuknade patienterna i omkring tio år till, 50 år senare var den siffran upp i 80 procent. Denna positiva förändring är tack vare den forskning som ständigt bedrivs för att finna ett botemedel mot den stora folksjukdomen cancer. Rosa bandet är en internationellt känd symbol för forskningen om just bröstcancer. De pengar som samlas in går till forskning inom såväl bröstcancer som andra cancerformer, men även till grundforskning, kunskapsspridning och opinionsarbete kring denna cancerform. Vill man stötta Rosa bandet kan man vända sig till antingen cancerfonden eller BRO, Bröstcancerföreningarnas riksorganisation. Den årliga Rosa bandet-kampanjen infaller under oktober varje år och ger dig som konsument en möjlighet att köpa små rosa band för 30 kronor, pengar som går raka vägen till forskningen.

Det rosa bandets uppkomst

Det allra fösta rosa bandet introducerades redan 1991. Detta av en amerikansk organisation vid namn Susan G. Komen for the Cure. Följande år dök det upp igen, då genom det välkända kosmetikaföretaget Estee Lauder i samarbete med den amerikanska hälsotidningen Self. Från början pryddes bandet av ett oerhört viktigt budskap, ett budskap som deklarerade hur lite av cancerforskningens pengar som faktiskt går åt till förebyggandet av sjukdomen. Senare försvann budskapet och det enfärgade rosa bandet tog dess plats. I Sverige har Rosa bandet kampanjen drivits sedan 2003, varje år med ett nytt band. Gemensamt för banden är den ljust rosa färgen, övrig design varierar dock från år till år. Efva Attling står bakom årets band, ett rosa band med stjärnor och den talande texten “Beat it” tryckt i silvriga bokstäver. Bandet säljs i såväl affärer som på internet och är vanligt förekommande i oktober månad. I denna månad är det också vanligt att ett flertal butiker säljer olika rosafärgade produkter där en del av inkomsten skall gå till just bröstcancerforskningen.

Stötta kampen du också

Alla känner vi någon som drabbats av bröstcancer. Det spelar ingen roll om det är grannen, din mamma, din syster eller din bästa vän, sjukdomen är precis lika hemsk ändå. Du kan stötta kampen mot bröstcancer på ett flertal olika vis. Dels genom att köpa det rosa band som är till försäljning varje år. Det räcker att du köper ett, men ju fler du köper ju mer pengar får forskningen. Du kan också bli månadsgivare hos cancerfonden och skänka en bestämd summa varje månad. Vill du inte binda upp dig kan du också skänka engångsbelopp, detta gör du enklast på cancerfondens egen hemsida. Istället för att köpa nya sköna soffor till vardagsrummet kan det kanske kännas bättre att delta i kampen mot en sjukdom som förstör liv. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något. Har du sedan pengar över kan du unna dig en ny snygg soffa med gott samvete.