Det där med att skriva högskoleprov

När man ska försöka komma in på högskola och universitet är det mer eller mindre en kamp om platserna. Många söker varje år, men alla kan helt enkelt inte få plats på utbildningarna. I många fall kan man ha tur att bli antagen till ett andrahandsval, men ibland blir det inte så heller.

Högskoleprovet ger en extra chans

Varje år ordnas högskoleprovet i flera städer. Det kan skrivas under en lördag på våren, och en på hösten. Om man skriver detta prov och får ett resultat på det kommer man som sökande till högskola automatiskt att hamna i en extra kvot. Det innebär att man söker på två helt olika sätt om man läst gymnasiet och skriver högskoleprovet. Det gör att man får en lite större chans att bli antagen till sin drömutbildning.

Provet består av en mattedel, en svenskadel och en engelskadel. Dessa är i sin tur uppdelade på olika sätt. Provet skrivs under en heldag med flera korta pauser och en lunchrast mellan dem. Det gäller att man är väl påläst och det kan vara klokt att kolla upp lite tips och liknande om just högskoleprov innan det är dags.

Inför provdagen är det viktigt att kontrollera att man verkligen har med sig pennor, linjal, överstrykningspenna och kanske något att äta på under dagen. Miniräknare kan tas med men får inte finnas på bänken under provet. Det är också viktigt att se till att man har en giltig legitimation. Denna ska nämligen kunna visas upp under hela dagen och under provpasset ska legitimationen ligga på bänken. Om man har med sig en mobiltelefon ska denna vara avstängd och ligga i väskan eller framme på katedern eller liknande under provpassen.

Under ett provpass kan det vara bra att komma ihåg att det är ytterst sällsynt att få gå på toaletten och liknande. I vissa fall kan det gå bra, men inte alltid. Om man måste gå på toaletten kommer en provledare att gå med. Denne kontrollerar toaletten innan man går in, väntar utanför när man är där och kontrollerar sedan igen efteråt. Detta kan ses som lite överdrivet men faktum är att detta har minskat fusket något.

Att fuska på provet

Tidigare var det bara otillåtet att fuska på högskoleprovet. Nu har det dock gått ett steg längre och man kan faktiskt dömas om det upptäcks att man fuskar. Det har alltså blivit helt olagligt. Trots det förekommer det att människor väljer att fuska för att få ett bra resultat och lättare komma in på högskolan. Det handlar till exempel om att man får tag i provets resultat på olika sätt, eller så sätter man in en liten hörsnäcka i örat och har glasögon med en liten kamera. I hörsnäckan hör man sedan någon som viskar svaren på frågorna.