Jobba hemifrån

Tanken på att jobba hemifrån kan verka väldigt skön: att inte behöva ta bussen eller bilen till jobbet, kunna sitta i morgonrocken och få styra sin egen arbetstid. Idag är det många som jobbar hemifrån, som studenter, distansarbetare eller egenföretagare. Eller så måste man på grund av ett virus som corona jobba hemifrån.

Hemmakontoret

För att lyckas jobba hemifrån är det viktigt att du har ett hemmakontor. Du måste ha en plats där du har dina saker, istället för att ha saker utspridda över hela hemmet; att vissa papper ligger på köksbordet och andra på vardagsrumsbordet. Tanken på att kunna få jobba hemma och alldeles fritt kan verka kreativt, men forskning visar att det ofta blir distraherande. Om du vet att du ska börja studera eller att du kommer behöva jobba mycket hemma, så är det klokt att medvetet skapa ett arbetsplats eller ha ett arbetsrum – beroende på din bostad. För att kunna arbeta effektivt är också viktigt att du har tillgång till allt du behöver: skrivare, bläckpatroner, pennvässare och diverse elektrisk utrustning.

Vilken utrustning som du behöver beror självklart på vad dina arbetsuppgifter består av. Ett tips är att gå in på www.officedepot.se för att är köpa allt som du behöver till ditt hemmakontor: de har allt från bläckpatroner, arbetsstolar, mobiler och självklart vanligt kontorsmaterial. Du bör också ha en skön arbetsstol. En bra arbetsstol gör stor skillnad på hur du arbetar då vi arbetar bättre när vi sitter bekvämt, men det är också viktigt att ha en bra arbetsstol utifrån ergonomisk synvinkel.

Arbeta effektivt

Vissa arbetar bättre hemma, men många utav oss kan uppleva att det efter ett tag kan vara lite svårt att verkligen få allting gjort som man borde. Den sociala kontrollen som finns på en arbetsplats att verkligen slutföra uppgifter i tid underlättar, för att inte behöva sitta med dem in i sista minuten eller rent av bli försenad. Det finns några saker som du kan göra för att arbeta mer effektivt. För det första bör du besluta dig för vilken tid som du ska börja arbeta, som klockan åtta eller nio.

När du börjar arbeta ska du också vara arbetsklädd. Du behöver självklart inte har sminkat dig eller bära slips, men genom att ha på sig vanliga kläder, ha tvättat ansiktet och borstat tänderna så har du mentalt förberett dig på att arbeta. Du bör också schemalägga din dag. Utan en plan är det väldigt lätt att vi bara skjuter upp på det, då vi upplever att vi har hela dagen på oss. Sedan går förmiddagen utan att något blir gjort. Det medför att vi måste ta igen det genom att arbeta på kvällen istället för att kunna gå ut och göra något roligt, som att träna eller umgås med familj och vänner. Det bästa är om du kan försöka hålla samma schema som du skulle haft på en arbetsplats, men utifrån din egen dygnsrytm.