Så får du bättre sömnkvalité

Sömn är extremt viktigt för vår hälsa, stresshantering, inlärning och mycket annat. Rekordet för dagar utan sömn ligger på elva dagar för en människa men rekommenderas inte att testas eftersom det kan ha en dödlig påverkan. Vid sömnbrist börjar man tappa humöret, koncentrationen och minnet. Vid extrem sömnbrist börjar man hallucinera, bli paranoid och aggressiv. Sömnen är därför väldigt viktig för vårt välmående och överlevnad. Den är också viktig eftersom det är under sömnen som vi lagrar det vi har lärt oss under dagen i långtidsminnet. Så hur får man en så bra sömnkvalité som möjligt? Läs våra tips här längre ner i vårt artikel.

Gör såhär för att sova bra

Viktigast är att hitta en sömnrytm som passar dig. Människan är nämligen ett vanedjur som vill ha ungefärligt samma antal sömntimmar, tid då vi lägger oss och när vi går upp. Hur många timmar vi behöver sova beror bland annat på ålder, hur mycket vi tränar och vårt DNA. Men det finns några enkla tips att följa. Många menar att det är bäst att skippa alla slags skärmar senast två timmar innan läggdags. Det finns en poäng med det, men det går faktiskt att ha skärmtid innan sömnen. Både i mobiler och i datorer finns det idag program eller inställningar som gör att skärmen får en röd- eller gulaktig ton. Tack vare att det blåa ljuset försvinner kommer inte din naturliga sömncykel att stoppas. Kom ihåg bara att ändra skärmens färgton samtidigt som du börjar varva ner.

Din säng spelar roll

Sängen är förstås viktigt när det kommer till en bra sömn. Du kan enkelt förbättra nattsömnen med tempur bäddmadrass eller en Hästens säng. De kostar lite mer men är värt det i långa loppet då du kommer vakna upp mer utvilad än i en säng som är av dålig kvalitét. Ligger du ofta på sidan behöver du en mjukare säng för att ryggraden ska rätas ut; sover du oftast på rygg behöver du en hårdare säng. Välj en säng som är luftig så att det inte blir för varmt i sängen. Även om du nyfunna säng kan verka vara förförande nog att spendera alltför många timmar i den så ska du helst se till att sängen är en plats för sömn. Annars är det risk för att du kan också få det svårare att koppla av i sängen.